Kako da deca razviju intelektualne sposobnosti • Ana Relax Kids
400
post-template-default,single,single-post,postid-400,single-format-standard,theme-bridge1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Kako da deca razviju intelektualne sposobnosti

Prvih pet godina detetovog života je ključno za njegov razvoj, pa bi roditelji posebno trebali da usmere svoju pažnju na komunikaciju sa mališanima. Eksperti tvrde da je ova faza poput temelja koji će ojačati njihovo zdravlje, blagostanje, kao i smer razvoja i onog što će u budućnosti biti.

Prema rezultatima studije, česta komunikacija sa detetom će osnažiti i razviti neverbalne sposobnosi, naročito pri rasuđivanju, razumevanju brojeva i oblikovanju svesti. Na kraju studije pokazalo se da je vrlo važna veza između kognitivnih sposobnosti i kvaliteta komunikacije odraslih sa njima, što je bazirano na broju upotrebljenih reči.

Ukoliko roditelj želi da pomogne detetu da bude pametnije važno je da sa njim mnogo priča tokom prvih pet godina. Da odgovara na sva pitanja i da zajedno komentarišu proživljene događaje u vrtiću, kod kuće za ručkom, u prodavnici, u toku vožnje, kod zubara, kod bake i deke. Komunikacija treba da bude što jednostavnija kako bi bila jasnija detetu.

Detetove intelektualne sposobnosti najviše se poboljšavaju zajedničkim čitanjem knjiga. Na taj način dete učimo neke osnove literature – da postoje slova, da slova stvaraju reči a reči rečenice, da knjiga ima strane i da se sastoji iz delova i da se čita s leva na desno. Pored toga, sa detetom stvaramo edukativnu i dublju povezanost. Jako važna stvar je da deca vole da oponašaju, tako da će njima, kako rastu, biti najnormalnije da čitaju i tako šire svoj rečnik i proživljavaju neka nova iskustva.

Od malih nogu decu treba učiti raznim stvarima, treba razgovarati sa njima, komentarisati razne događaje i naravno, odgovarati im na pitanja.

Sharing is caring!