Dobri roditelji • Ana Relax Kids
391
post-template-default,single,single-post,postid-391,single-format-standard,theme-bridge1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,transparent_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Dobri roditelji

Ponekada, mada, retko , deluje da je jednostavno biti roditelj. Dete vas čuje, razume i čak posluša šta ste rekli. Stvarni život se razlikuje, zar ne??? Deca ne mogu da se probude, mi žurimo na posao, kasnimo, neće da obuku ovo, žele ono, neće u vrtić, u kolima saznajemo da im baš za sada treba kolaž papir, curi nos, ne želi da obriše i sve tako do iznemoglosti. Naše!!!! Način na koji mi postupamo baš u takvim situacijama je veliki deo vaspitanja. Šta mi tačno radimo kada naše dete reši da prosto iskaže neki svoj unutrašnji glas, pobunu, đavolka???

Postoji način ponašanja koji nam omogućava da vidimo našu decu baš onakvu kakva zaista jesu. I nas same, sa svim svojim vaspitanjem, uverenjima, iskustvima….. U načinu na koji mi postupamo u takvim situacijama leži roditeljska magija. Roditeljstvo je dugoročan posao a imamo 20-ak godina da ga završimo kako treba. Potrebno je da sednemo i razmislimo šta stvara osećanje srećnog detinjstva i za dete i za roditelja. Svi želimo da budemo sjajni roditelji i svi želimo najbolje za svoju decu. I, slučajno, impulsivno, svi pravimo greške. U tom trenu iz najbolje namere.

Posao dobrog roditelja je ogroman i podrazumeva mnoštvo izazova različitih razmera, nemoguće je biti pripremljen za svaki detalj koji bi nekada mogao da izazove problem. Dobar roditelj mnogo znači svakom detetu a ponekada  i mala promena daje ogromnu razliku u načinu na koji ćemo postupati u kriznim situacijama. Jako je bitno da stvorimo bliskost sa našim milim potomcima. Bliskost je tu za sve dobre i loše stvari koje nam život nosi.Tu bliskost negujemo, čuvamo i očuvamo. Ona nam traje čitavog života i zato dobro pazimo na nju.

Vaspitanje se dešava gde god se nalazimo. Velika roditeljska greška je da je vaspitanje potrebno onda kada se deca loše ponašaju. Velika greška. Vaspitavanje je ono što se svakodnevno dešava, u porodici za zajedničkim ručkom, u zajedničkoj kupovini, u zajedničkoj šetnji divnim parkom, način na koji se igramo, kako provodimo slobodno vreme, u vrtiću, u školi, kod komšija…… Vaspitavanje je zbir svega toga i ono se neprestano odvija.

Strah lako dolazi a za sigurnost je potrebno vreme. Posao odraslih je upravo to – da unesu sigurnost u naš ( njihov ) život. Posao odraslih je da izgradimo njihovu ( dečiju ) samouverenost i da stvorimo njihove odnose sa svetom, da ih volimo baš takve kakvi su, da ih cenimo i da budemo uvek tu negde. To jeste naporan posao a kako redovno otkrivamo da je svet bezbedno mesto biće nam sve bolje u njemu.

Sharing is caring!